top of page
Amazing Grace Ministry(1).png

‭‭William Rönn

 

 

 

 

 


‬‬

Mitt namn är William Rönn, jag hade välsignelsen att få bli pappa för första gången för drygt två år sedan, bor med min kära fru, dotter och en katt i Korsholm nära Vasa i Finland. Jag är snart 38 år gammal. Jag är gymföretagare, ägare och grundare av Amazing Family Gym. För tillfället har vi fyra gym.

 

Men hur kom Jesus Kristus in i mitt liv?

 

Jag har växt upp i ett Kristet hem, har alltid trott på Jesus. Men det var först sommaren 2018 som jag fick en riktig levande relation till Jesus Kristus. Innan var han en flyktig bekant, idag är han inte bara en nära vän, han är min bror, mästare och vi har samma far. Jag är inadopterad i hans familj.

 

Det kan kännas och låta konstigt att bli inadopterad i Guds familj. Men för mig känns det inte alls konstigt. Min mamma lämnade mig till ett barnhem då jag var två år gammal. Jag vet inte vem min biologiska pappa är. Min största längtan då jag bodde på barnhemmet var att få en ny familj, en mamma och en pappa. Genom Guds stora nåd fick jag möjligheten att få just det jag längtade som mest efter. 1991 flyttade jag till Finland från Guatemala city. Jag brukar säga att jag kommer från andra sidan jordklotet. Mitt modersmål var spanska då jag kom, men de blev då svenska i Finland. Det i sig är ganska intressant eftersom svenskan är en verklig minoritet i Finland.


 

Romarbrevet 8:16‭-‬17

Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn. Men är vi barn är vi också arvingar, Guds arvingar och Kristi medarvingar, lika visst som vi lider med honom, för att också bli förhärligade med honom.


 

Matteusevangeliet 12:46‭-‬50

Medan Jesus ännu talade till folket, stod hans mor och hans bröder utanför och ville tala med honom. Någon sade då till honom: "Din mor och dina bröder står här utanför och vill tala med dig." Han svarade: "Vem är min mor och vilka är mina bröder?" Och han räckte ut handen mot sina lärjungar och sade: "Här är min mor och mina bröder. Var och en som gör min himmelske Faders vilja är min bror och min syster och min mor."

 

Det var härligt att få komma till Finland. Men i början på - 90 talet var det ovanligt med utlänningar i landsbygden i Finland. Under den första tiden i Finland så hade jag det ganska utmanande. FIck lära mig att ta ifrån mig för att inte bli ett moddningsoffer. Min fysik har hjälpt mig hela livet. Eftersom jag alltid varit stark så har de varit svårt att mobba mig. Mobbare är ofta osäkra på sig själva och det sista de vill är att få stryk av den som de mobbar. Lågstadiet gick bra och jag hade många vänner. I min skola var vi kring 50 allt som allt, men då jag började högstadiet flyttade jag till en skola med mer än 500 elever. Inna jag började där så sa jag som de var till Jesus, jag kommer inte att kunna följa dig. Jag kommer att behöva slåss för att klara mig. Jag tränade hårt innan högstadiet och på sjuan började jag med kickboxning. Mitt mål var att göra det så svårt som möjligt för mobbarna. Jag lyckade bra personligen, men då jag försvarade mina vänner så hamnade jag själv i elden. Det var oerhört svårt att få tag i huvudmobbaren då han aldrig var ensam. Men en dag var han ensam, och efter den dagen tog mobbningen slut. Ungefär sådär var min vardag, de gick okej för mig eftersom de inte gick att mobba mig. Annat var de för dem som var svaga, jag minns en kille på en annan klass, mobbarna eldade upp hans skolväska. Andra fick stryk var och varannan dag, de var tråkigt. Men de var en sådan generation. En del generationer är lugnare andra inte, jag kom i en relativt vild generation.

 

2003 hade jag min första ordentliga träff med Jesus. Jag var 16 år gammal, redan uppgiven på den här världen, många motgångar på en och samma gång. Många av mina barndomsvänner vände mig ryggen pga min  utländska bakgrund inte passade deras dåtida  ideologier och de gjorde väldigt ont i mig, (de påminde så mycket om då min biologiska mamma gav bort mig när jag var 2 år till ett barnhem. De var en sorg och tankar som förföljde mig, varför ger en mamma bort sitt barn, hur kunde min egen mamma överge mig)  min dåvarande flickvän var otrogen igen och jag gjorde slutligen slut med henne, var inblandad i ett slagsmål som slutade i rätten, och så dog min mormor också. De var en del av mitt 16 åriga jag kämpade med.

 

Bägaren rann över, beslöt mig för att hänga mig i garaget. En lyftanordning fanns lämpligt i taken. Och de skulle göra slut på min resa här, var besviken på människor och den här världen. Kände mig inte hemma någonstans!

 

Jag bad till min barndoms Jesus OM du finns och du vill att jag skall leva så är de läge att hindra mig. Inatt skall jag dö en gång för alla och de finns ingen återvändo. Jag har gjort mitt beslut, inte full, utan helt nykter och klar i knoppen. Jag hade tänkt genom det hela, enda  vägen ut från alla besvikelser och sorg är att dö.

 

På sensommaren gick jag ut på natten och skulle avsluta mitt liv. Jag tyckte om musik och ville dö till min favoritmusik. 

 

Tog med min CD: spelare och skulle sätta igång musiken medan jag förberedde allt. Men ingen ström vid husknuten. Inte gjorde det något, prövade ett annat uttag, men ingen ström. Blev lite förargad, men tänkte att det går säkert bra att dö utan musik också… Men i garaget fanns heller ingen ström… ingen lampa fungerade någonstans. Jag tänkte att nog kan jag rigga det här utan ljus, men det var verkligen riktigt mörkt och jag gav upp efter en stund. Jag krockade med en massa saker och de trillade ner och de förde ett hemskt väsen. Till sist gav jag upp gråtande och tackade Jesus för livet!

 

Gick in och lamporna fungerade… nästa morgon gick jag ut till garaget för att checka strömmen och lamporna och allt fungerade…

 

Följande helg for jag på en kristen festival, tog emot Jesus som min frälsare… åtminstone auditivt med munnen… men de räcker tyvärr inte, man måste också tro i sitt hjärta… så min överlåtelse lämnade på hälft… den höll ungefär ett halvår, sen var jag tillbaka i vanligt mönster.

Men det här blev mitt första omskakande möte med Jesus. Han kallade mig på riktigt, men jag vände inte om från min synd.

 

Det var först 2018 som Jesus återigen grep tag i mig. Mitt företag gick dåligt och jag var helt uppgiven. De gick så långt att jag plockade blåbär i på nätterna i skogen för att tjäna några euro. Situationen var riktigt illa, mitt i natten i skogen böjde jag mina knän och kallade på Jesus.

 

Den här gången var de från mitt hjärta och saker hända väldigt fort nu. Jag for till en kyrka någon vecka efter händelsen i skogen och Gud gav mig i kyrkbänken 7-7-7 metoden.

 

De funkade för mig väldigt bra, jag bad 7 minuter att Gud skulle öppna Bibeln för mig och sen läste jag 7 minuter, efter det bad jag 7 minuter till på ordet jag läst. Detta gjorde jag 21 dagar. Talet sju är Guds favorit tal så jag tänkte att detta måste bli bra. Min dröm var att orka be och studera Bibeln åtminstone en timme per dag. Men såg det som omöjligt. Efter jag var färdig med 21 dagar öppnades Bibeln för mig och jag har studerat den ungefär 2-4 timmar per dag sen dess….

 

I efterhand funderade jag vad som egentligen hände?

 

Vad var det som gjorde skillnaden?

 

Det jag gjorde i 21 dagar utan att veta om det, var att jag bad om att få den helige anden. Och de fick jag…

 

Luk 11:13

Om ni som är onda förstår att ge era barn goda gåvor, hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge den helige Ande åt dem som ber honom?"

 

Apostlagärningarna 2:38

Petrus svarade dem: "Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva.

 

Löftet vi har OM vi vänder om är att vi får Helig Ande som gåva. Gud håller sina löften, de kan jag personligen vittna om! Men då MÅSTE du vända OM!

 

I 21 dagar lät jag mig döpas i Jesu Kristi namn genom att bada i hans ord och lät hans ord rena mig på djupet av mitt hjärta. De var då ÄNTLIGEN som TRON nådde mitt hjärta!

 

Efesierbrevet 5:25‭-‬26

Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den, för att helga den, sedan han renat den genom vattnets bad, i kraft av ordet.


 

Kraften och reningen sker genom ordet, därför är predikan och undervisningen så viktig! De flesta av oss behöver skrubbas upp rejält därför tror jag att det är sällsynt att tron når hjärtat under t.ex bara ett möte. Sakta renas man bit för bit tills de slutligen når hjärtat. Och det är viktigt att evangeliet/ordet är så rent som möjligt. Ju flummigare det är dess svåra är det för ordet att nå fram och rena en. Hur skall man bli ren om vattnet man badar i är grumligt av smuts?

 

Jag minns inte exakt när, men nån vecka in i min 21 dagars rutin,en lördag då jag var på väg till mitt gym i Replot öppnades himmelen upp och jag kände förstod, ALLA mina synder är förlåtna. Jag är fri, segern är vunnen, Jesus Kristus har gett mig evigt liv. Han har gett mig nycklarna till hans ord Bibeln osv, de var så oerhört härligt. Nu förstod jag nu nådde tron mitt hjärta helt och fullt. 

 

Johannes första brev 5:11‭-‬13

Och detta är vittnesbördet: Gud har skänkt oss evigt liv, och det livet är i hans Son. Den som har Sonen har livet. Den som inte har Guds Son har inte livet. Detta skriver jag till er för att ni skall veta att ni har evigt liv, ni som tror på Guds Sons namn.

 

Först nåt år efter förstod jag vad som hände, jag fick den Helige Anden. I mina studier behövde jag inte längre famla i mig själv. Helig ande ledde mig, och det var inte alls svårt eller tungt längre, kunde studera hur länge som helst!

 

Och känslan är den samma idag, jag har mognat mycket, med elden och glöden är den samma, vattnet flödar och jag behöver inte törsta!

 

Joh 4:14

Men den som dricker av det vatten jag ger honom skall aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger skall i honom bli en källa, som flödar fram och ger evigt liv."

 

Det som Gud satt som tyngst på mitt hjärta är “eskatologi” endtiderna. Och de passar bra eftersom vi lever i de absolut sista tiderna! Jag undervisar främst i eskatologi med kan du prat om vad som helst som berör evangeliet om Jesus Kristus!

a Herren med glädje!

bottom of page